De Infiltrant - VTM Bubbel

EEN OPLICHTER, DOOR DE FLIKKEN GEFLIKT

Hij heeft al in de gevangenis gezeten voor fraude en valsheid in geschrifte en is vastberaden niet terug naar de cel te gaan. Maar stoppen met kleine criminaliteit? Neen, dat is oplichter Danny Desmedt nu ook weer niet van plan.

De Infiltrant is een nieuwe 8-delige reeks van VTM en Eyeworks, en is vanaf 5 februari op maandag te volgen. De reeks is vrij geïnspireerd op waargebeurde feiten en drijft op drama, spanning, actie en een stevige portie humor.

Oplichter Danny Desmedt (Geert Van Rampelberg) wordt door Marc Potvin (Peter Van den Begin), directeur bij de Federale Gerechtelijke Politie, onder druk gezet om te infiltreren in de organisatie van Freddy Bernaerts (Dirk Roofthooft). In ruil voor informatie waarmee hij en zijn adjunct Karen Hofman (Natali Broods) drugstrafikant Bernaerts kunnen vatten, krijgt Danny de belofte dat ze de lopende klachten tegen hem zullen laten vallen. Althans, dat is wat hem verteld wordt… En dus wordt Danny tegen wil en dank de beste vriend van Freddy.

De opdracht is niet zonder gevaar en wordt nog complexer wanneer Danny in een machtsstrijd verwikkeld raakt met Lars (Wouter Hendrickx), de voormalige rechterhand van Bernaerts. En alsof dat nog niet genoeg was, wordt Danny ook nog eens tot over zijn oren verliefd op zijn contactpersoon Hofman, die hem maar een opschepper vindt. In eerste instantie toch… want daarna lijkt ze langzaamaan voor hem te vallen, met alle problemen vandien.

Maar het grootste obstakel blijkt Freddy Bernaerts zelf. Zijn paranoïde en hebberige aard zorgen ervoor dat elke poging tot een drugsdeal eindigt in een fiasco. Danny en directeur Potvin zitten met een probleem: hoe betrap je een drugstrafikant wanneer die geen drugs dealt?

Joël Vanhoebrouck, die eerder al de hitseries De Bunker, Eigen Kweek en Dubbelleven maakte, neemt de regie voor zijn rekening. Het non-fictieboek ‘Alpha 20’ van Kris Daels, die jarenlang undercoveragent was, vormde de voedingsbodem voor het scenario dat Philippe De Schepper (Eigen Kweek, Dubbelleven) en Bas Adriaensen (Eigen Kweek, Vermist) schreven.

Regisseur Joël Vanhoebrouck: “Er is een hoek af aan De infiltrant. Het is een misdaadverhaal, but not as you know it. De Infiltrant is een reeks over klungels, en de resultaten van hun geklungel. Onze personages zijn niet de coole tough guys die je in dit soort serie verwacht. Het zijn eerder… in Brussel zeggen we ‘panchen’: sympathieke mensen, die helaas alleen maar domme dingen doen. Toch zal de kijker van hen houden. Omdat de personages net dat tikkeltje authentieker zijn, en omdat ze vertolkt worden door de fantastische acteurs Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft, Natali Broods, Peter Van den Begin en Wouter Hendrickx. Het was een plezier om met hen te werken, zelfs onder de loden zon tussen de olijfbomen in Malaga.”

Scenarist Philippe De Schepper: “Toen we het boek ‘Alpha 20’ van ex-undercoveragent Kris Daels lazen, over de langste undercover operatie ooit in België, zagen we het potentieel voor een atypische reeks met heel kleurrijke personages. Het kloppende hart van De Infiltrant is niet het misdaadverhaal maar de dynamiek van personages die tot elkaar veroordeeld zijn. Het zijn kleine criminelen, overlevers die alleen aan zichzelf denken en nét daardoor afhankelijk zijn van elkaar. Het levert spanning en humor vanuit de personages.”

GEERT VAN RAMPELBERG ALS DANNY DESMEDT

Sommige mensen noemen Danny Desmedt een oplichter. Hijzelf ziet dat anders: als rijke mensen, verblind door hebzucht, hun geld aan hem willen geven om te investeren in een bananenplantage in Groenland, wie is hij dan om hun geld niet aan te nemen? Maar is hij daarom ook een crimineel? Het Openbaar Ministerie schijnt te denken van wel. Danny heeft een tijd in voorarrest gezeten en opnieuw lopen er enkele klachten tegen hem waardoor de cel weer lonkt. In ruil voor immuniteit, treedt hij voor de Federale Politie op als infiltrant. Danny is een kleine oplichter, maar dat maakt hem geen gewetenloze opportunist. Zo zorgt hij onder andere voor zijn bejaarde moeder. Eigenlijk doet hij niemand kwaad, hij haalt zijn geld enkel bij “zij die het een beetje verdienen om opgelicht te worden”. Hij is charmant en overtuigend, gewapend met een gulle lach en vlotte babbel. Een verre afstammeling van de gentleman-oplichter uit de oude doos.

DIRK ROOFTHOOFT ALS FREDDY BERNAERTS

Freddy Bernaerts is een selfmade man die een transportbedrijf uit de grond heeft gestampt. Zijn trucks rijden doorheen heel Europa, vervoeren alles van verse vis tot vliegtuigonderdelen. En geregeld ook een stevig pakket hasj. Er is maar één ding dat hij wil: winst maken. Door een aantal tegenslagen is zijn business de laatste tijd echter aan het wankelen, en dus moet Freddy zichzelf heruitvinden als hij niet failliet wil gaan. Samen met zijn nieuwe vertrouweling Danny zal hij proberen om Bernaerts Transport, of toch de illegale dochteronderneming daarvan, een nieuw elan te geven. Het belooft voor beiden een onstuimige rit te worden.

WOUTER HENDRICKX ALS LARS DEVUYST

Lars is een moeilijke jongen. Altijd geweest. Het helpt niet dat hij een kort lontje heeft en zijn opvliegendheid heeft hem al meermaals in de problemen gebracht. Lars ligt er niet wakker van als hij wederom een tijdje in de gevangenis moet doorbrengen. Daar leg je immers de beste contacten. Zeker als drugstrafiek je business is. Lars en Freddy delen één grote passie: geld verdienen. Veel geld. Het is Lars die Freddy zijn illegale bijverdienste aanpraat, al zal Freddy altijd beweren dat het zijn idee was. Wanneer de eigenwijze Lars beslist om drugs te transporteren in een paardenkar, loopt dat faliekant af. Freddy is zijn rechterhand kwijt, een plaats die Danny Desmedt inneemt. Wanneer Lars vrijkomt, werken de drie voortaan samen. Maar een driehoeksrelatie is zelden een goed idee, en al helemaal niet als die drie partners elk hun eigen agenda hebben…

PETER VAN DEN BEGIN ALS MARC POTVIN

Marc Potvin is directeur bij de Federale Gerechtelijke Politie. Hij is een berekende, intelligente man, meer politicus in zijn denken dan flik, en als carrièreman gericht op het hoogst haalbare in zijn branche: de post van Commissaris-Generaal. Hij weet als geen ander dat het hoogste ambt alleen is weggelegd voor mensen die grote successen boeken. Directeur Potvin wil Freddy Bernaerts dan ook absoluut pakken. Wanneer resultaat uitblijft, wendt hij zich tot een ultiem redmiddel: het inzetten van kleine oplichter Danny Desmedt als burgerinfiltrant. Een illegale methode maar daar trekt Potvin zich niets van aan. Het doel heiligt de middelen en de rommel ruimt hij later wel op…

NATALI BROODS ALS KAREN HOFMAN

Karen Hofman is commissaris bij de Federale Gerechtelijke Politie en de adjunct van directeur Marc Potvin. Ze is een intelligente, knappe vrouw met het hart op de juiste plaats. Een integere agente met respect voor de regels, wat haar haast onvermijdelijk in conflict zal brengen met haar chef. Van zodra de directeur Danny Desmedt inschakelt als infiltrant, wijst zij hem immers op de wettelijke bezwaren bij zo’n operatie. Zo wordt ze heen en weer geslingerd tussen loyauteit aan de politie en haar job enerzijds, en de stem van haar geweten anderzijds. Dat ze ondertussen meer en meer sympathie begint te koesteren voor Danny Desmedt maakt het er niet eenvoudiger op. Oké, Danny is een kleine oplichter, maar dat is nog wat anders dan een gehaaide drugshandelaar. Is het dan wel eerlijk dat ze hem vragen om hen te helpen, om hem daarna mee in de gevangenis te steken? Hofman wil Danny beschermen maar ook haar plicht doen. Een heus dilemma.

Gastacteurs

Andere rollen in De Infiltrant zijn voor onder andere Greet Verstraete, Barbara Sarafian, Oscar Willems, Joren Seldeslachts, Bert Huysentruyt, Günther Lesage, Flor Decleir, Reinhilde Decleir, An Miller, Nabil Mallat, Thomas Ryckewaert, Johan De Paepe en Evelien Van Hamme.

AFLEVERING 1 OP MAANDAG 5 FEBRUARI 2018

Freddy Bernaerts is de eigenaar van een transportbedrijf met een illegale bijverdienste: met zijn vrachtwagens smokkelt hij drugs uit heel Europa. Directeur Marc Potvin van de Federale Politie is een flik met grote ambitie en een nog groter ego die erop gebrand is om Bernaerts te pakken. Potvin doet de kleine oplichter Danny Desmedt dan ook een voorstel: als hij Freddy’s handel mee kan helpen opdoeken, krijgt hij immuniteit. Danny heeft er aanvankelijk geen zin in. Hij is dan wel een oplichter, maar geen rat. Zijn privésituatie laat hem echter weinig keuze: zijn rijke vriendin heeft ontdekt dat hij een strafblad heeft en heeft hem het huis uitgegooid. Danny is in één klap het dak boven zijn hoofd, zijn mooie wagen en zijn inkomen kwijt. Hij staat met zijn rug tegen de muur en aanvaardt het voorstel van Potvin.

HET TEAM

Producent • Peter Bouckaert, Eyeworks
Line producer • Katrien Carton
Showrunner • Philippe De Schepper
Regie • Joël Vanhoebrouck
Scenario • Philippe De Schepper & Bas Adriaensen
Algemeen opnameleider • Jelle Claeys
Director of Photography • Danny Elsen
Art Director • Gert Stas
Styling • Manu Verschueren
Make-up • Diana Dreesen
Montage • PJ Bergmans
Muziek • Steve Willaert

De Infiltrant kwam tot stand dankzij de steun van het VAF/Mediafonds en met behulp van de Belgische tax shelter voor de financiering van audiovisuele producties onder begeleiding van Scio Productions.

VAF Media Eyeworks Belgian Tax Shelter SCIO Productions Flanders Image

Volg De Infiltrant via Facebook, Twitter en de website

Niet voor publicatie:
Beeldmateriaal te verkrijgen via medialaan.be

Interviewaanvragen:
elle.deleeuw@medialaan.be